Mortgage başvurularının en gergin süreci olan ekspertiz raporu, mülkünüzün en doğru fiyatlandırması için yapılan, korkulmaması gereken bir süreçtir.
Konut kredisi ekspertiz raporu süreci, konut kredisiyle hayallerindeki eve ulaşmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri. Kredi miktarının belirlenmesinde rol oynayan bu önemli işlemin nasıl süreçlendirildiğinin bilinmesi, mortgage başvurusu yapanların bu süreçten hasarsız çıkması için önemli! Bu yüzden öncelikle ekspertiz raporu nedir sorusunu cevaplandırmak gerek.
Ekspertiz raporu nedir?
Konut kredisi başvurunuz değerlendirilirken birçok etken göz önünde bulundurulur. Bunlardan biri de satın alacağınız konutun yasal değeridir. Çünkü kullanacağınız kredi, satın alacağınız evin değerinin sadece %75’ini kapsar.
Peki, tam olarak ekspertiz raporu nedir?
Ekspertiz raporu, almayı düşündüğünüz mülkün yasal olarak gerçek değerinin belirtildiği bir rapordur. Bu değerin belirlenmesi için inşaat durumu (evin yüzde kaçının tamamlandığı), gayrimenkulün metrekaresi ve yaşı, konutun bulunduğu il, ilçe ve semt, çevresindeki konutların değerleri, şerefiye payı ve gayrimenkulün inşaat maliyeti gibi kriterler göz önünde bulundurulur. Tüm bu kıstaslara göre derin bir araştırma yapan bilirkişi, evin gerçek bedelini ortaya çıkarır. Bu bedel rayiç bedelini ya da mülkün satan/alan için manevi değerini yansıtmayabilir.
Toplanan bu bilgilerin ardından işlemler tapu dairesinde devam eder. Tapu dairesinde taşınmazın üzerinde herhangi bir ipotek, şerh, irtifak hakkı olup olmadığı ve bu durumun kredi verilmesi durumunda herhangi bir sorun oluşturup oluşturmadığı araştırılır. Sonrasında ilgili belediyede, taşınmazın projesi, ruhsatı, varsa tutanakları gibi incelemeler yapılır.
Mortgage yasası kredi alacakları korur
Mortgage yasasına göre bu değer biçme işlemi bağımsız kuruluşlarca gerçekleştirilmelidir. Bankalar yasa gereği tarafsız gayrimenkul değerleme şirketlerinden bu hizmeti satın almaktadır. Bu alım size konut kredisi ekspertiz ücreti şeklinde krediye ek olarak yansır. Yani evinize değer biçmeye gelen eksper, bankanın personeli değil aksine bağımsız bir kuruluşun görevlisidir. Görevlendirilen eksper, lisanslı konut değerleme uzmanı ya da lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanı olmak zorundadır. Aksi durumlarda konutunuza biçilecek değer beklenenden düşük çıkabileceği gibi sonrasındaki işlemlerde sıkıntı yaşama ihtimaliniz de artar.
Hazırlanan rapor bankaya gönderilir ancak her bankanın rapor formatı farklıdır. Bu formata uygun tamamlanan ve gönderilen raporlar banka tarafından incelemeye alınır. İnceleme sonrasında eğer rapor onaylanırsa, kredi tutarı tüketiciye iletilir. Tüketici, bankadan ipotek tesisine ilişkin belgeleri alır ve tapu işlemleri başlar. Bu raporun krediye başvuran kişi tarafından görülmesi yasaktır. Her ne kadar konut kredisi ekspertiz ücreti sizin tarafınızdan ödenmiş olsa da, bu yasak bilirkişinin korunması ve kredi sürecinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için gereklidir.
Konut kredisi, takip ve dikkat gerektiren süreçlerden oluşmaktadır. Bu süreçlerde uzman bir danışmandan destek almanız işlemlerinizi kolaylaştıracak ve evinize daha kolay ulaşmanızı sağlayacaktır.